sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tuoliton tammikuu

Ajelin eilen koiraharrastuksistani kotiin ja kuuntelin samalla YleX:ää. YleX:ään tuli vieraaksi Prisma Studion toimittaja ja liikunta-alan ammattilainen. He tulivat puhumaan tuolittoman tammikuun haasteesta ja itsekin aloin pohtia asioita.

Teen istumatyötä ja sitten saatan vielä illallakin jumittua istumaan tv:n ääreen. Ja itseasiassa kun aloin kirjoittaa blogitekstiänikin, menin aluksi sohvalle istumaan ja otin läppärin syliin.  Asian tajuttuani päätin mennä lattialle kyykkyyn ja nostin läppärin sohvalle.

Tuolittomassa tammikuussa on siis se idea, että pitkäaikainen istuminen aiheuttaa kropalle mm. aineenvaihdunnan hidastumista. Ja jos 8 tuntia istuu töissä, ei edes tunnin liikunta auta enää asiaa... Makaaminenkin on kuulemma parempi kuin istuminen! Istuessa ihminen ei käytä lihaksia, mistä syystä erilaiset toiminnot lakkaavat.

En edes ole ajatellut asiaa palattuani töihin mammalomalta. Huomaamattani saatan istua paikallani pari-kolme tuntiakin liikkumatta yhtään mihinkään.

Mutta nyt minäkin otan tämän haasteen ainakin jollain tapaa vastaan! Teen sellaista työtä, etten joka tilanteessa pysty yhtäkkiä nousemaan ylös, mutta pyrin kuitenkin muissa työtehtävissä jatkossa nousemaan ylös, venytellä, ehkä tehdä pari syväkyykkyä ja jatkaa vasta sitten! :) Lisäksi kotona jätän sohvalla istumisen pois. Menen vaikka sitten makuulle! ;) Toki ruuan aion syödä istualtaan, koska muuten syön hätäisesti, koska seisaallaan syömisestä tulee minulle kiireen tuntu. :)

Täytyy kyllä myöntää, että tämä bloggaaminen kyykyssä on aika extremeä! Lihakset tekee ainakin töitä! :) 

Jos seuraa meidän pikkutaaperon touhuja tai koiria. Ei kummatkaan juurikaan istu. Pikkumiestä ei juurikaan paikallaan saa istumaan, vaan se juoksee, kyykkii syväkyykyssä tai pötköttelee.Koirat taas makaa tai leikkii. Ja se mistä voisi oikeasti ottaa koirista mallia on, että koirat venyttelee itsensä noustessaan ylös. Tuosta voisi moni ottaa oppia! Kuin myös allekirjoittanut. :)


Meidän perheen istumapaikat on rajalliset, mutta niitä käytetään senkin edestä... 

Lopuksi haastan teidätkin tuolittomaan tammikuuhun! :) Vastutetaan yhdessä aineenvaihdunnan pysähtymistä! :) Jos ei pysty kokonaan lopettaan istumista, niin pyri minun tavoin ainakin tauottaan istumiset! :)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivalle :) Mulla alkaa uusi työ tammikuun vikalla viikolla ja se on myös istumatyötä. Pitää muistaa tauottaa. Mulla on joskus ollut tuolilla tasapainotyyny (http://www.fennokauppa.fi/productresources/pic1_big/365-162031.jpg), jota olen käyttänyt sekä tuolla "piikkisellä" puolella, että tavallisella. Siinä saa vähän takapuoli liikettä ja selkäkin liikkuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen tasapainotyyny tai vaihtoehtoisesti istuimeksi jättipallo vois olla kyllä hyvät vaihtoehdot! :)

      Poista