torstai 30. kesäkuuta 2011

Juoksutreeniä auringonlaskussa

Eilen oli oikein tehokas päivä. Kävin töiden jälkeen koirien kanssa treenaamassa agilitya ja sain juosta ihan urakalla, sillä minun lisäkseni oli ainoastaan yksi toinen päässyt treeneihin ja hänelle tuli treeneissä migreeni, joten juoksin radan läpi pari kertaa 4 koiran kanssa :D Kuka sanoo, ettei koiraurheilu ole urheilua?? Kyllä tuossa ainakin hiki tuli ;)

Agitreenien jälkeen lähdin naapurini Teklan kanssa juoksemaan. Tekla oli saanut idean mieheltään Sepolta, joka treenaa juoksua ihan enemmänkin, että treeni olisi intervallityylinen, tiukempi treeni.

Treenien juoksupätkät menivät näin:
10 minuuttia lämmittelyä
2 minuuttia kovaa
2 minuuttia rauhallisesti
2 minuuttia kovaa
- käännyttiin takaisin päin, aikaa kulunut 16 minuuttia
2 minuuttia rauhallisesti
2 minuuttia kovaa
2 minuuttia rauhassa
n. 15 minuuttia jäähdyttelyä

Matkaa kertyi noin 5 km ja aikaa kului treeniin n. 35-40 minuuttia

Juoksu, jopa ne nopeammat pätkät, tuntui menevän oikein mukavasti, ja oikeastaan vasta viimeisen vedon jälkeen puhallutti enemmän, mutta aika nopeasti hengitys tasaantui. Lihaksista pohkeet ja etureidet tulivat kipeäksi, olihan treeni aika erilainen kuin normi juoksulenkki :)

Uusia lenkkareita edelleen haikailen....


Näiden juoksutreenien kautta olen tutustunut Juoksufoorumi.fiin, mistä saa ihan hyviä treenivinkkejä juoksemiseen. Intervallitreenistä löytyi keskustelua topicista "Intervallitreenien sykerajat". Ketjussa keskusteltiin, että vauhtikestävyyttä olevien intervallitreenien olisi hyvä olla 3-10minuutin sykleissä sykkeiden ollessa 80-85% maksimista, kun taas maksimikestävyyttä treenatessa treenataan lyhyitä vetoja sykkeiden ollessa 90-95%.

Lähde: http://www.juoksufoorumi.fi/vb/showthread.php?479-Intervallitreenien-sykerajat


Innostuin tutkiskelemaan asiaa enemmänkin ja löysin tällaisen sivuston kun Juoksukoulu.fi. Sivustolla on ihan hyvät selvitykset sykerajoista:

  • Alle 60 % sykkeellä liikkuessasi elimistösi pääsee suhteellisen helpolla. Kuntoilun kannalta näin matalilla tehoilla on merkitystä lähinnä palauttavissa harjoituksissa ja peruskunnon kehittämisessä harrastuksen alkuvaiheessa tai pidemmän tauon jälkeen. Arkiliikunta - kävely, portaiden nousu, pyöräily jne. - asettuu teholtaan yleensä tälle alueelle.
  • Sykealueella 60–70 % maksimista tekemäsi harjoitukset kehittävät tehokkaasti peruskuntoasi. Ne tuntuvat kevyiltä, mutta jos ne kestävät pitkään, ne voivat olla hyvinkin kuormittavia. Valtaosa kestävyysharjoittelusta kannattaa tehdä tällä alueella. Peruskestävyyden harjoittaminen rakentaa pohjaa muulle liikunnalle ja valmistaa elimistöä reippaampiin suorituksiin. Pitkäkestoiset tämän alueen harjoitukset kuluttavat runsaasti energiaa, ja käyttävät erityisesti kehon rasvavarastoja.
  • 70–80 % sykkeellä harjoittelu on vauhdiltaan jo melko reipasta ja tuntuu kohtuullisen raskaalta. Se parantaa kykyäsi liikkua taloudellisesti ja vauhdikkaasti. Elimistöösi kertyy jo maitohappoa, joka kuitenkin pystytään poistamaan täydellisesti. Näillä tehoilla harjoitellaan enintään pari kertaa viikossa, sillä ne kuormittavat kehoa melkoisesti.
  • 80–90 %:n teho valmistaa elimistöäsi kilpailunomaisiin suorituksiin ja koviin vauhteihin. Luonteeltaan tämän alueen harjoitukset voivat olla tasavauhtisia tai intervallityyppisiä (lyhyempien harjoitusjaksojen ja niiden välisten taukojen yhdistelmiä). Kovat harjoitukset kehittävät kuntoasi paljon ja nopeasti, mutta liian usein tai liian kovaa tehtyinä ne voivat johtaa ylirasitustilaan ja aiheuttaa pitkiäkin taukoja liikuntaharrastuksessasi.
  • Kun harjoitussykkeesi on 90–100 % maksimista, tuntemuksesi on jo hyvin raskas. Elimistöön muodostuu maitohappoa nopeasti ja enemmän kuin sitä pystytään poistamaan, ja suoritus keskeytyy viimeistään joidenkin kymmenien minuuttien jälkeen. Urheilijoilla näitä maksimitehoisia harjoituksia on ohjelmassa hyvin kontrolloidusti, kuntoilijat eivät niitä tarvitse.

Lähde: http://www.juoksukoulu.fi/sivut/erilaisia-harjoitustehoja


Sivustolta löytyy myös paljon muuta mielenkiintoista ja hyvää tietoa ja näiden lisäksi löytyy jopa treeniohjelmia.

Näiltä sivustoilta varmasti sinäkin löydät ensi lenkkiin vinkkejä ja neuvoja :)

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Kesä on rentoutumisen aikaa, tuotetestauksessa riippumatto "Ticket To The Moon"

Olin eilen 9 tuntia töissä ja töiden jälkeen kävin ohjaamassa BodyCombat-tunnin. Kyllä oli raskas päivä ja tuntui, ettei jalat enää kantaneet, mutta jaksoin kotiin asti ja yllätyksekseni avo T oli hommannut meille riippumaton merkiltään Ticket To The Moon - King Size Hammock (täältä löytyy Ticket To The Moon-merkin viralliset kotisivut).

Kyseinen riippumatto on laskuvarjokangasta, mistä syystä se on ohutta ja ilmavaa, mutta myöskin kestävää. King Size -koko kestää 200 kiloa elopainoa päällään, joten T:n ja Nemo-koiran kanssa mahduttiin hyvin makoilemaan kyseisellä riippumatolla, aah mikä rentoutumisen tunne!!

Kyseisen riippumaton voi ottaa helposti pieneen säilytyspussukkaan retkelle mukaan ja nukkua maan sijasta "ilmassa", niin ettei kusiaiset ja muut maan öttiäiset pääse makuupussin sisälle. Ja mitä muuta hyvää: Tuotteeseen on mahdollista ostaa hyttyssuoja, jolloin hyttyset eikä muutkaan ilmassa lentävät verenimiät pääse yllättämään kesken parhaimpien ja makoisampien unien. Vau! Tämän kanssa tulee ehkä lähdettyä testaamaan nukkumista luonnon armoilla. ;)

Olo oli kuin pienellä lapsella, kun makoili raskaan päivän jälkeen riippumaton keinuessa ja minun katsellessa sinitaivasta - kyllä olisi uni tullut, jos olisi tälle antanut mahdollisuuden! :)

Ja kaiken kukkuraksi tuotteen voi pestä 30-asteessa, jos kovin yöllä hikoiluttaa ;)


Tuote: Ticket To The Moon King Size Hammock
Koko: 320 x 230 cm
Paino: 700g
Kestokapasiteetti: 200kg
Kangas: laskuvarjokangas silkki nylon


Varustelekan sivuilla mainitaan Double-tuotteesta näin:


"Tosi hyvä riippumatto. Niin hyvä, että tän takia kannattaa jo alkaa käyttää riippumattoja, jos ajatus muuten epäilyttäisi. Double Hammockiin mahtuu taisteluparin verran ihmisiä tai yksi taistelija poikittain.
Jos et ole nukkunut hyvässä riippumatossa, kantsii kokeilla. Erityisesti ulkonukkumisessa edut ovat lukemattomat - mikään kohta kehossa ei paina maata, joten veri kiertää ja paikat eivät puudu. Kosteus ja maasta hohkaava kylmä eivät paljoa haittaa, kun roikkuu kymmeniä senttejä maanpinnan yläpuolella. Nukkumisen lisäksi riippumatossa on ältsin kiva istuskellakin. Koko komeus lisäksi vie tilaa ja painoa älyttömän vähän. Jos ajatellaan käänteisesti retkipatjaa, ei heti tule mieleen mitään hyvää puolta - sellainen vie sikana tilaa, ne kivet tuntuvat kummiskin läpi ja unet ovat muutenkin sänkyyn tottuneelle huonommat, yön aikana kierit kummiskin sen päältä pois eikä se edes toimi istuimena.
Riippumaton ainoa huono puoli on se, että se tarvitsee tukevan kiinnityspisteen, maasto-oloissa yleensä siis puun, eikä näitä yleensä mahdu telttaan sisään. Hätä ei sadesäällä kuitenkaan ole tämännäköinen, koska samaan puuhun, johon kiinnittää riippumaton, saa myös viritettyä sadeviitan tai laavukankaan katokseksi. Lopputulos on telttaa kevyempi kannettava ja tosi paljon parempi nukuttava."


Lähde: http://www.varusteleka.fi/product/muut/ticket-to-the-moon-hammock-double-vihrea-ruskea/_2Z80RHSSS


Kuvassa meidän tuore tuotetestauksessa ollut riippumatto King Size Hammock

Illalla vielä proteiinipitoista possua (3prosenttia rasvaa) grillattuna ja paljon tuoretta salaattia hyvien treenien jälkeen ja kyllä kelpasi! :) Tätä tuotetta voin suositella oikeastaan kellekä vaan! :) Ihan super, miksi moista ei ole tullut aiemmin hommattua?? :O

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Yötön yö takana ja kesä edessä!

Kesän odotetuin tapahtuma - juhannus on nyt takana päin ja ihmiset palaavat pikkuhiljaa arkeen. Tuntui itsellekin hankalalta herätä aamulla klo 6.25, vaikkei pitkillä vapailla tullutkaan nukuttua ysiä pidempään. Niin no, mites se juhannus sitten sujui?


Itselle kului pitkät vapaat asuntovaunuilemassa vanhempien kanssa, intialaiseen päähierontaan tutustuessa (niin kuin edellisessä postauksessa kerroin) sekä mökillä Pohojoisissa (Poronhoitoalueen sisäpuolella) T:n perheen kanssa. :)


Täytyy sanoa, että syömisen suhteen voin tuntea morkkista viimeisen viikon ajalta, sillä kaikesta suolasta ja herkuista on totaalisen turvonnut olo. Onneksi kesää on vielä jäljellä ja minullakin on aikaa korjata nuo vahingot, jotka aiheutuivat viikon aikana, kunhan ryhdyn heti tuumasta toimeen. ;)


Niin itse, kuin moni muukin suomalainenkin, söin viikon aikana usean makkaran.. Makkaran lisäksi tuli vedettyä sipsiä, karkkia, jäätelöä ja tulipa sitä otettua muutama lonkerokin.. Hups!Kun nauttii illassa neljä annosta alkoholijuomaa, joiden kalorimäärä on n. 45kcal ja syö kaksi makkaraa, niin päivittäisestä n. 2500 kcal energiasaantisuosituksesta jää jäljelle vain n. 800 kcal, eli ei juurikaan mitään! Tästä syystä on hyvä miettiä, että kannattaako sitä näin kesälläkään vetää päivittäin grillimakkaraa tai olutta siellä terassilla ;)


Tein tämän laskutoimituksen sivuston kalorilaskuri.fi ilmaisella kalorilaskurilla. Jos ruoka-aineiden energiapitoisuudet ym. kiinnostaa enemmän, niin sivustolle on mahdollista kirjautua. :)
Syömismorkkikseeni auttoi kuitenkin pieni aktiviteetti viikonlopun aikana, eli kudoin, pelasin sulkapalloa ja krokettia sekä soudin veneellä järvessä. Soutaminen se on kannattava liikuntamuoto mökillä, jos ei muuta keksi, suosittelen :)


Mielelläni kuulisin, miten sinulla on sujunut juhannus? :)torstai 23. kesäkuuta 2011

Testaukseen intialainen päähieronta

Kävin tänään Citydealin kautta tutustumassa minulle uuteen tuttavuuteen eli intialaiseen päähierontaan. Tämän kyseisen hoidon tarjosi Citydealin kautta Eleganssi -niminen kauneushoitola Kauppakadulla. Ja itse hieronnan minulle suoritti intialaistaustainen mukavan oloinen naishenkilö.

Minulla ei ollut mitään ennakkotietoa, minkälainen hieronta minulle on tulossa, mutta aavistelin nimen perusteella hieronnan kohdistuvan päähän. :D Noh, hieroja pyysi minua ottamaan paidan pois ja menemään vatsalleen makaamaan pehmeälle pedille, mikä oli huomattavasti pehmeämpi kuin perushierojan pöytä.

Hieroja aloitti hyvin kevyesti hartioiden sivelyllä ja mielessäni kävi, että tässäkö tämä oli, mutta onneksi ei. Hierontaöljynä oli teemaan sopien intialaistuoksuinen hierontaöljy ja mieleen tuli hajusta hieman inkiväärin tuoksuinen suitsuke. Hieroja kävi minun maatessa mahallani lapaluiden ja alaselän alueet läpi, mistä hän todella löysi kipukohtani ja voin sanoa, että kyllä oli voimaa tuossa pienessä naisessa ja tunsin, miten kylmät väreet kulkivat vartalossa, kun hän pisti lihasjumeja liikkeelle. Koko ajan yritin pohtia, että miten se eroaa normaalista klassisesta hieronnasta tai fysioterapeutin hieronnasta, mutta en oikeastaan keksinyt muuta kuin, että hartioiden alueella hän oli hyvin kevytotteinen, mutta sitten käytti reippaasti voimaa selän kipukohtiin. Jossain vaiheessa rupesin miettimään, että hetkonen.. hänhän vain käsittelee selkääni, eikä ole koskenutkaan päähäni...

Jossain vaiheessa hän pyysi minua selinmakuulle. Ehdottomasti plussaa hierojalle, sillä sain vielä samalla kehuja, miten hyvät hiukset minulla on suomalaiseksi ja mainitsi, että minulla on paksut ja pitkät verraten moniin muihin suomalaisiin ja kysyi vielä, miten hoidan niitä.. Tokaisin tähän: värjäämällä niitä usein.. :D Luulenpa, ettei hän ymmärtänyt vitsiäni... :P Hän alkoi käsitellä niskaani pitkin vedoin alhaalta kohti takaraivoani venyttäen ihoa ylöspäin. Niskasta hän siirtyi koko pään alueelle. Pään aluetta hierottaessa tajusin vasta, miten kipeä pääni olikaan.. Jälleen kylmät väreet kulkivat ihollani kun tajusin, että pääni jumit alkoivat aueta ja hieronta tuntui saman tien auttavan ja avaavan päätäni. Päänahkan jälkeen hän siirtyi otsan ja ohimon alueelle, mikä tuntui aluksi myös olleen "tiukka"... Eli olen kulkenut sananmukaisesti pipo kireällä!

Aivan supermahtava hoito ja hierontamuoto. Uskon, että jos joku kärsii kovasta päänkivusta, niin tuolla hoitomenetelmällä voisi löytää helpotusta kipuiluihin. Minulle ainakin jäi hirveän hyvä mieli hoidosta ja tuntui, että pystyin vihdoin ajattelemaan, kun päätäni oli vähän muovattu uuteen uskoon. :) Suosittelen kokeilemaan, paitsi jos on allerginen voimakkaille tuoksuille (hierontaöljy). Minua ei tuo tuoksu haitannut, joten nautin todella koko 40 minuutin hoidon edestä! :)

Olin suunnitellut lähteväni lenkille tai agiliiteleen koirieni kanssa, mutta en halunnut kiristää päätäni tänään, vaan sen sijaan aattelin olla pari tuntia ihan rauhassa kotona kutoen asusteita talvea varten. :)

Ja ei muuta kuin oikein hyvää juhannusta ja nauttikaa pitkistä, valoisista päivistä ja öistä - nätisti ;)


Tässä vielä linkki mielestäni aika kattavaan kertomukseen, mitä intialainen päähieronta on:
http://www.part-kamp-pkiviniemi.net/docs/iph-esite.pdf

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Vatsataudista selvitty

Nyt kun on selvitty kunnialla vatsataudista vain kahden päivän sairastamisella, niin mieleni tekee pohdiskella enemmän tätä kaikkien inhoamaa tautia - oksennustauti. Viimeksihän (pääsiäisen jälkeen) minulla meni tämä tauti ihan omiin sfääreihinsä ja tauti pitkittyi yhteensä kolmeen viikkoon jälkioireineen ja tuhosi vatsan limakalvon ym kivaa.. mutta ei siitä sen enempää.

Nyt kuitenkin homma oli vikkelästi ohi nukuttuani 36 tunnin aikana 25,5 tuntia ja oksennettuani 5 kertaa ja oireiltuani kuumeen höyryissä.

Hoitonetti.fi:n sivuilla oksennustaudista kerrotaan näin:

"Oksennustauti eli vatsatauti alkaa oksentelun lisäksi usein äkillisellä pahoinvoinnilla, vatsavaivoilla ja siihen liittyvällä ripulilla. Alkuvaiheessa tilaan voi liittyä pyörrytystä ja kuumeilua. Oksennustaudin aiheuttaja on yleisimmin virus, mutta sitä voi olla vaikea erottaa esimerkiksi ruokamyrkytyksestä, joka syntyy pilaantuneen ruoan aiheuttamista toksiineista ja pilaantumistuotteista.

Oksennustaudin tunnistaminen on yleensä helppoa kotioloissa tyypillisten oireiden takia varsinkin perusterveillä ihmisillä. Oksentaminen voi kuitenkin olla merkki muusta vakavammasta vatsan sairaudesta, kuten sappirakon tulehduksesta tai jopa sydämen hapenpuutteesta (sydäninfarkti), joten varsinkin perussairauksia omaavalla ja vanhemmalla ihmisellä oksennuksen oireeseen tulee suhtautua varovaisuudella ja huomioida aina vakavan sairauden mahdollisuus. Oksennustaudissa vuodelepo ja tilasta huolimatta riittävä nesteytys suun kautta on suotavaa yleistilan kannalta. Syömisellä ei ole sairauden ollessa päällä kiirettä. Virustaudin aiheuttama oksennustauti on tarttuvaa, mutta ei vaarallista ja paraneminen tapahtuu usein muutamassa päivässä. Antibioottihoidosta ei ole apua sairauden hoidossa."

Lähde: http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/oksennustauti/


Duodecim Terveyskirjaston sivuilta löysin tällaiset hoito- ja jatko-ohjeet asiaan liittyen:

"Itsehoito

Itsehoito riippuu paljon oksennusten takana olevasta sairaudesta. Pääsääntönä on, että pahoinvoinnin ja oksennusten aikana kiinteän ruuan syömistä vältetään, mihin luontokin ohjaa, sillä ruokahalua ei silloin yleensä ole. Jos kyseessä on tuttu tilanne, esimerkiksi migreeni, osataan toimia aikaisemman kokemuksen pohjalta.
Jos oksennukset liittyvät "liikkeellä olevaan" vatsatautiin, tilannetta voi seurata rauhassa kotona. Vettä voi kokeilla pieninä annoksina (desilitra tai vähemmän kerrallaan). Jos se lisää oksennuksia, odotetaan muutama tunti ja yritetään uudestaan. Aikuisella parin päivän oksennukset eivät johda vaaralliseen nestehukkaan, vaikka nesteet eivät pysyisikään sisällä.

Milloin hoitoon

Seuraavissa tilanteissa pitää hakeutua hoitoon välittömästi :
  • Oksennuksessa on verta.
  • Äkisti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.
Hoitoon on syytä hakeutua hoitoon muutaman tunnin kuluessa vuorokaudenajasta riippumatta, jos
  • Mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia.
  • Oksentelun jatkuessa yleiskunto huononee huomattavasti."
Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00054


Selaillessani keskusteluja hoitokeinoihin ym. löysin tällaisen lääkeaineen kuin Osmosal.

Leiraksen sivuilta löytyy lääkkeestä lisätietoa, mutta pääperiaatteet ovat se, että Osmosalilla hoidetaan neste- ja suolatasapainoa.

Osmosalista mainitaan Leiraksen sivuilla mm näin: "ORS-liuokset (Oral Rehydration Solution) on tarkoitettu elimistön kuivumisen ehkäisyyn ja hoitoon. Liuosten tulee sisältää suoloja ja glukoosia oikeassa suhteessa, jotta nesteen imeytyminen elimistöön on tehokasta. Jos liuoksen aineosat eivät ole oikeassa suhteessa, nesteen imeytyminen elimistöön ei ole optimaalista, ja tästä saattaa aiheutua ongelmia."

"Osmosal estää tehokkaasti elimistön veden ja suolojen menetystä ripulitaudin yhteydessä. Osmosal-hoito aloitetaan heti ripulitaudin alussa, jotta kuivumistilaa ei pääse syntymään. Valmistetta voidaan käyttää koko ripulin ajan (3–4 vrk) – myös raskauden ja imetyksen aikana.
Osmosal sopii kaikenikäisille ja sen tulisi kuulua lääkekaapin vakiovarustukseen erityisesti lapsiperheissä ja vanhuksilla. Turistiripulin varalta Osmosal on hyvä pakata myös matkalle mukaan.
Osmosal-valmistetta saa ilman reseptiä apteekista."

Lähde: http://www.leiras.fi/tuotteet/Itsehoito/ripuli-ja-ilmavaivat/osmosal


Ehkä minä käyn ostamassa seuraavaa vatsatautia varten tätä :) Itse omakohtaisesti suosin mehukeittoja, joista saa vähän ravintoa sekä nesteitä, mutta pääasia, että edes vettä menee sisälle silloin tällöin, koska olen huomannut, että kyllä sitä vain tällainen ~ 60 kiloinenkin vain kuivuu nopeasti ja päätä alkaa särkeä, kun ei muista juoda tarpeeksi. :)

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Viimeisen viikon touhuiluita

Keskiviikkona pidin liikunnasta lepopäivän ja kävin agiliitelemässä koirani kanssa. Spesiaalia keskiviikossa oli se, että heitin talviturkkini veks! :) Torstai sujui testatessa Jumps&Turns-tuntia, mistä jo enemmän edellisessä postauksessa.. :) J&T-tunnin jälkeen kävin vetämässä armyn, joka ehkä oli liikaa flunssanenälle, joten happi ei meinannut kulkea, kun se on sen verran kovan luokan tunti.. Jos arvioisin Kuntomaailman tunteja, sanoisin, että Army on kovin tunti, jos sen vaan tekee kunnolla. :)

Perjantaiaamu meni leppoisasti koirien kanssa käydessä uimassa. Iltapäivällä suunnistin kohti tanssikoulu Cooma Dance Academya Hiphop-tunnille, mistä myös lisää edellisessä postauksessani. :) Koska minulla jäi hiphop-tunnin ja oman combatin väliin niin hirveästi väliä, menin ohjaajamme Niinan core-tunnille. Noilla core-tunneilla pitäisi ehdottomasti käydä useammin! Ihan huipputunteja, jos ois vain aikaa.. :) Suosittelen! Hyviä keskivartalonhallintatunteja.

Sitten vetämään omaa combatia! Hyvin jaksoi porukka vetää perjantain viimeisiä liikuntasuorituksia! Tosin itsellehän tuo liikuntamäärä oli ehkä inasen liikaa omaan fyysiseen kuntoon verrattuna, sillä flunssaa oli edelleen  havaittavissa. :(

Lauantai ja sunnuntai sujuikin lepotauolla Alavudella, mistä voi halutessaan lukea meidän koirien treeniblogista.

Maanantaina se sitten iski, taas! Eli mahatauti.. Olenkin nyt viimeisen 36 tunnin aikana nukkunut 25,5 tuntia, kuumeillut, oksennellut ja syönyt ehkä kupillisen mustikkakeittoa. Ääh! Miksi taas? Edellisestä kolmen viikon mahataudista on kulunut vasta kuukausi :( Noh, toivottavasti tämä menee nopeammin ohi ja pääsisin pian liikkumaan.

Lajitestauksessa J&T ja hiphop

Testauksessa Jumps&Turns:


Viime viikolla tostaina oli Citydealin kautta tanssikoulu Cooman J&T-tunti. Minulle oli selvinnyt vain paria päivää aiemmin, että kyseessä on siis Jumps&Turns-tunti, missä tehdään erilaisia piruetteja ja hyppyjä. Itse tanssikoulun sivuilla tunnista kerrotaan näin: Tunnilla tehdään paljon erilaisia piruetteja ja hyppyjä. "Hyppy- ja piruettivarmuus" tulee toistojen kautta. Tällä tunnilla ei harjoitella tekniikkaa, vaan oppilailta edellytetään perustason teknistä osaamista. Tunnin piti meille Anna-Maria Nurmi, jolla on jos jonkinlaista lajitaustaa ja opetti silloin 6 vuotta sitten minulle pari tuntia viikossa hiphoppia. :) Anna on opettajana tarkka, mutta kuitenkin huippu!


Itselläni ei hirveästi ollut perustasonkaan tekniikka kunnossa, ja tuntui, ettei minulta taivu piruetit eikä hypyt. Saati sitten sanastosta ei ollut mitään hajuakaan! :D Plié ja Piruetti olivat sanoja, jotka ymmärsin.. ja siihen se jäi. :) Aloitimme tunnin lämmittelemällä pikkuhypyillä ja isoilla hypyillä ja tärkeintä oli, että muisti viedä kantapäät lattiaan jokaisen hypyn välissä. :)


Tämän jälkeen siirryimme tekemään piruetteja, mikä oli oikein mukavaa hommaa. Piruettien jälkeen siirryimme tekemään kahta hyppyä, joista toisessa ponnistusjalka meni koukkuun ja toinen jalka suoraksi ja toisessa hypyssä molemmat jalat olivat suorana, ponnistusjalka lähempänä maata. Yksittäin nämä menivät ja hitaassa temmossakin vielä, mutta sitten kun olisi pitänyt nopeasti yhdistää keskenään sarjoiksi, niin siinä vaiheessa Jennyn kroppa laittoi stopin :D


Lopuksi vielä teimme hyppyä, jossa etummainen jalka oli suorassa ja takimmainen koukussa ja vaikkei se varmastikaan onnistunut, niin kuin piti, niin tämä oli ehkä tunnin suosikkini! :)


Niin kuin jo tunnin kuvauksessakin kerrotaan, että perusteet on hyvä olla hallussa, niin tämä tunti sopii ehdottomasti sellaisille, jotka ovat käyneet erilaisten tanssien esim baletin perusteita ja haluavat vain hioo tai parantaa tekniikkaa tai sitten niille, jotka haluavat harjoitella erilaisia hyppyjä :)


Löysin surffailemalla netistä tällaisen opinnäytetyön aiheesta ja tässä on oikein hyvin avattu balettisanastoa :)
Henna Lukkarin pedagoginen opinnäytetyö balettisanastosta

Testauksessa Hiphop-tunti:

Menin tunnille sillä asenteella, että vaikka viime tunnista onkin se kuusi vuotta, niin otan tästä kaiken ilon irti ja teen parhaani. :) Tunnin piti Sanaz Hassani ja koreografia oli suunniteltu Mary J Bligen biisiin I'm the One. Tykkäsin koreografiasta paljon ja huomasin, että näistä kolmesta testaamastani tunnista tämä oli ehdottomasti minulle omin. Jotenkin lihasmuistissa oli jotain juttuja, mitkä vain löytyi tehdessä. Tietysti menoon vaikutti se, että mulla oli ylläni kaikista löysimmät housut, mitä kaapista löytyi ja T:n t-paita :D

Tunnilla tehtiin mielestäni helppoja juttuja, jotka vain ehkä muuttui hankalammaksi tehdessämme hyvinkin nopealla temmolla. Opettaja oli mukava ja tsemppaava ja selvästi oli koreografiansa takana ja se sopi hänelle :) Koreografia oli tehty biisin sanoja pukevaksi ja ajoitus oli tärkeintä, sillä jos ajoitus meni pieleen, meni koreografian ideakin.. ts hankalaa! :D

Hiphop sopii niille, jotka haluavat liikkua rennolla tavalla, eli saa joustaa ja pumpata ja silti tulee hiki ja on mukavaa :) Ehdottomasti oli suosikkini näistä kolmesta tunnista... Tai sitten olen vain puolueellinen ;)

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Lajitestauksessa "House"

Jyväskylän Citydealin kautta oli ostettavana 3 tunnin lahjakortti tanssikoulu Cooma Dance Academyn Summer Workshops -viikolle. Aloin heti tuumasta toimeen, koska mieleni on jo pitkään tehnyt käydä kurkkaamassa kyseisessä paikassa. Halusin käydä katsastamassa paikan, koska ehkä joku ruumiinosani kaipaa tanssia, mutta myös siksi, että siellä työskentelee entinen hiphop-tanssin opettajani Anna Nurmi. :) Valitsin kotisivuilta löytyvästä lukujärjestyksestä house /alkeet, J&T/alkeet ja hiphop/perus.

Tänään oli sitten vuorossa tuo house-tunti ja tunnin piti Karoliina Lahdenperä. Olin jo ennen tuntia kauhuissani, sillä musta on tullut jäykkä (ei todellakaan näihin katulajeihin soveltuva :D).. Tämän lisäksi viimeisestä tanssitunnistani on kulunut vaivaiset 6 (kuusi!!!) vuotta! :O Apua! Eli kauhunsekaisin tuntein astelin sisälle tanssikouluun, missä vastassa olikin aina yhtä iloinen, kovasti mieltäni rauhoittava Anna! :)

House-tuntia kuvaillaan Cooman omilla kotisivuilla näin:
Pakkaa laukkuusi tossut, löysät housut ja paita sekä pyyhe, sillä tällä tunnilla hiki nousee pintaan satavarmasti! House -tanssille on ominaista jacking (kehossa virtaava rytminen liike), footwork (jalkojen nopeat liikkeet), lofting, stomping ja skating. House tanssi on kehittynyt house -musiikin myötä 1980 -luvun lopulla. House on kehittynyt disco -musiikista, joten biitti on nopeatempoinen ja erittäin "koukuttava". House-tanssi on ottanut myöhemmin vaikutteita mm. latinotansseista, afrikkalaisesta tanssista, jazzista ja stepistä ja nykyään se mielletään osaksi katutansseja. Vuoden house -treenin tuloksena on erittäin treenatut pohkeet! Kokeilun arvoista!

Mennessäni tanssisaliin huomasin, että en sopinut joukkoon vaatetukseltani enkä yleispiirteeltäni, sillä kaikki muut oli pukeutuneet ihanan rentoihin ja värikkäisiin vaatteisiin, mutta noh.. pienestä häpeästäni huolimatta sisään vaan ja menoksi.

Olin kyllä niin pihalla koko tunnin ajan. Jalat eivät menneet siihen suuntaan, minne piti, ylävartalo oli jäykkänä tönkkönä paikoillaan, kun olisi pitänyt pumpata rinnasta vauhtia. :D No, siis yksinkertaistettuna olin jäässä! Nopeista kanta-varvas-täpeistä ja sekoiluistani huolimatta oli mukava ja nopeasti kulunut tunti ja hiki kyllä nousi pintaan! :) Tunnin opettaja oli loppuun asti tsemppaava ja hyvä mieli jäi, vaikka varmasti olin universumin surkein "houseilija" :D Pohkeet varmasti huutavat huomenna hoosiannaa noiden pohjepumppausten jälkeen ;)

Muutaman tunnin päästä sitten vetämään omaa BodyCombatia! :)

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Totaalilevon ja sairastelun ohella lajitestauksessa Playstation Move

Perjantaina siirryttiin autoon koko poppoon voimin ja lähdettiin Kempeleen suunnille. Tarkoitukseni oli pitää rennompi viikonloppu treenien sekä ruokailujen suhteen. Valitettavasti kroppakin havaitsi lepotauon ja iski kurkkukivun ja nuhan käyntiin, joten viikonloppu sujui hyvin pitkälti niistäen ja kakoen kurkkua.. Onneksi viikonloppuun kuului muutakin. :)

Viikonlopun liikkumiset koostuivat lenkeistä koirien kanssa sekä pelailusta Playstation Movella kavereiden kanssa. Tuli testattua pingis, petanque ja frisbeegolf. Testaamattomia lajeja jäi jousiammunta, miekkailu sekä lenttis. Jos joku ei siis tiedä, mistä on kyse, niin kyse on kädessä pidettävästä kapulasta ja kamerasta, joka lukee kapulan liikkeitä. Alussa oli hyvin vaikea ajatella, että kapula olisi frisbee ja olin surkea! :D Jonkin ajan kuluttua aloin sisäistää idean ja myös frisbeen heittely alkoi sujua. Suosikkini noista kolmesta lajista oli lopulta juurikin se frisbeegolf ja seuraavana tuli petanque. Liikunnallisesti ajatellen pingis oli ehdottomasti paras ja tehokkain ja siinä tuli oikeasti hiki! Arvioni mukaan tämä on oiva tapa aloittaa liikunta, jos ei ole koskaan mistään innostunut. Ehkä tuon pelin myötä innostuu lähteämään luonnossa harrastamaan lajeja. Ja tulipahan itselle mieleen, että voisin mennä joskus jopa kokeilemaan T:n kanssa tuota frisbeegolffia! ;)

Sunnuntaina tuli vielä käytyä katsastamassa Oulunsalon Papinjärvellä. Itse en vielä uskaltautunut uimaan, mutta koirat senkin edestä. :)

Mukava ja rentouttava reissu oli kaiken kaikkiaan ja nyt jälleen kotona valmiina aloittamaan uuden viikon! :)

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Torstai on toivoa täynnä ja olen hyvin toiveikas kesäkunnossa olosta :)

Eilen helatorstaina aamu alkoi juuri niin kuin yleensäkin - herääminen klo 7.30 eli vitkutellen sängyssä niin myöhään kuin mahdollista.

Töissä helatorstai sujui nopsaan ja töiden jälkeen oli aika lähteä ohjaamaan Ahjonkeskukseen BodyCombat-tuntia uudella ohjelmalla varustettuna.. Jännitti jälleen yhtä paljon kuin ekaa BC-tuntia ohjatessa ja tulihan siellä mokailtua, mutta jatkoin kuin mitään ei olisi tapahtunut.. (asiakkaat ehkä huomaa sen viimeistään seuraavalla kerralla ohjelmaa tehdessään ;) ) Tunti oli hyvin rankka ja potkut ottivat reisiin ja pakaraan ihan kiitettävästi. Jännä, miten tuo kuormitti kehoa niin eri tavalla ja minulle tuli kovempi hiki kuin pitkiin, pitkiin aikoihin, vaikka sykkeet pysyivätkin varmaan alempana kuin edellisissä ohjelmissa. :)

Hyvän treenin jälkeen nuudeleita kera hyvien pakastevihannesten ja hirvestä tehdyn pihvin! Nam! Kyllä T osaa tehdä hirvestä hyvää ruokaa :)

Ruuan jälkeen lähdin pelaamaan remmiläisten kanssa pehmopesäpalloa, mikä oli pikemminkin hulvatonta ja vatsalihaksia kuormittavia 40 cm pehmomailoineen ja kevytpalloineen! :D Yksi osallistujista oli nähnyt yöllä unta juoksevansa cooperin testin ja jotenkin siitä sitten lähti idea, että juostaan cooperi ja sitten kesän lopuksi uudestaan. Eli haasteena on vain haastaa itsensä liikkumaan kesän aikana ja sitten syyskuun ekalla viikolla tarkistetaan, onko näkyviä muutoksia tuloksissa :) Kivaa!

Juoksu kulki hyvin! Yllättävää, sillä edellinen cooperin testitulos oli joku 2500m, eikä kuntoni ole mielestäni hirveästi parempi. Nyt tuloksena siis n. 2750 metriä! Jee! :) Syyskuun alussa sitten tarkastellaan tilannetta, että onko muuttunut suuntaan tai toiseen :)

Kyllä maittoi uni tuon setin jälkeen!

Tämä päivä alkoi klo 6:n lenkillä ja nyt kolmen päivän totaalilepoon ;)

torstai 2. kesäkuuta 2011

Keskiviikon meininkejä

Tiistai-iltana päätin, että olen keskiviikkona ahkera ja niinhän minä sitten olinkin! Olen selvästi järjellä toimiva ihminen :) Heräsin aamulla kuudelta ja lähdin puolen tunnin lenkille koirien kanssa. Aamupalaksi söin hedelmäsalaattia ja jogurttia. Päivälliseksi puoli lautasellista salaattia ja makaroonilaatikkoa. :) Työpäivän kruunasi se, että pääsin suorittamaan viikkoliikuntaa ja treenasin combat-ohjelman läpi ja se oli raskas! Niin paljon potkuja eri suuntiin, että jalat olivat kovilla ihan eri tavalla kuin yleensä.. huh!

Töiden jälkeen lautasellinen ruispastaa jälleen kastiikkeella ja paljon salaattia. Oon yhtäkkiä koukussa salaatissa! nam!

Ruuan jälkeen koirien kanssa lenkille ja sitten uittamaan niitä ja uinnin jälkeen jälleen koirien sekä Teklan ja hänen koirien kanssa lenkille! Kyllä sai koirat eilen lenkkiä kerrakseen. :)

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Touhukas tiistai

Aamu alkoi väsyneenä ja viivyttelin sängyssä viimeiseen minuuttiin asti, kunnes oli jo pakko nousta. Työlounaana ei ollut terveellisintä ruokaa, vaan valitsimme halvimman paikan ja paikallisen buffetin, missä oli tarjolla kebabia, pitsaa sekä makaroonilaatikkoa.

Töiden jälkeen kiireisellä aikataululla vetämään BodyCombatia. Harmillista, että tunti on niin aikaisin, ja töistä saattaa päästä vasta ihan viime minuuteilla, joten henkinen valmistautuminen ohjaukseen on aika mitätöntä :( ...Noh joka tapauksessa, viimeinen kerta kun ohjasin ohjelman 47 ja vaikka muutama pieni kömmähdys, niin oli hyvä meno ja kyllä tuli hiki! Oli ehkä toinen kerta, kun jaksoin ohjelman aikana tehdä lihaskunnon kokonaan päkijät lattiassa. Eli kyseisessä ohjelmassa on tehty hoover-asennosta käden ja vastakkaisen jalannostoja sekä punnerruksia. Melko raskas setti siis. Mutta jaksoin ja olin ylpeä itsestäni. :)

Combatin jälkeen lähdin suoraan tunnin lenkille koirien jälkeen ja reipas metsälenkki sai mukavasti palautumaan tunnista. Lenkin jälkeen ruuaksi lautanen täyteen ruispastaa ja jauhelihakastiketta sekä aimo annos maanantaina tekemääni salaattia ja kyllä maitto :)

Loppuun vielä uuden BC-ohjelman 48:n treenaus kerran läpi ja luonnonjogurttia ja hedelmäsalaattia ja unta! Kerrassaan mahtava päivä ja hyvällä mielellä nukkumaan.