perjantai 17. kesäkuuta 2011

Vatsataudista selvitty

Nyt kun on selvitty kunnialla vatsataudista vain kahden päivän sairastamisella, niin mieleni tekee pohdiskella enemmän tätä kaikkien inhoamaa tautia - oksennustauti. Viimeksihän (pääsiäisen jälkeen) minulla meni tämä tauti ihan omiin sfääreihinsä ja tauti pitkittyi yhteensä kolmeen viikkoon jälkioireineen ja tuhosi vatsan limakalvon ym kivaa.. mutta ei siitä sen enempää.

Nyt kuitenkin homma oli vikkelästi ohi nukuttuani 36 tunnin aikana 25,5 tuntia ja oksennettuani 5 kertaa ja oireiltuani kuumeen höyryissä.

Hoitonetti.fi:n sivuilla oksennustaudista kerrotaan näin:

"Oksennustauti eli vatsatauti alkaa oksentelun lisäksi usein äkillisellä pahoinvoinnilla, vatsavaivoilla ja siihen liittyvällä ripulilla. Alkuvaiheessa tilaan voi liittyä pyörrytystä ja kuumeilua. Oksennustaudin aiheuttaja on yleisimmin virus, mutta sitä voi olla vaikea erottaa esimerkiksi ruokamyrkytyksestä, joka syntyy pilaantuneen ruoan aiheuttamista toksiineista ja pilaantumistuotteista.

Oksennustaudin tunnistaminen on yleensä helppoa kotioloissa tyypillisten oireiden takia varsinkin perusterveillä ihmisillä. Oksentaminen voi kuitenkin olla merkki muusta vakavammasta vatsan sairaudesta, kuten sappirakon tulehduksesta tai jopa sydämen hapenpuutteesta (sydäninfarkti), joten varsinkin perussairauksia omaavalla ja vanhemmalla ihmisellä oksennuksen oireeseen tulee suhtautua varovaisuudella ja huomioida aina vakavan sairauden mahdollisuus. Oksennustaudissa vuodelepo ja tilasta huolimatta riittävä nesteytys suun kautta on suotavaa yleistilan kannalta. Syömisellä ei ole sairauden ollessa päällä kiirettä. Virustaudin aiheuttama oksennustauti on tarttuvaa, mutta ei vaarallista ja paraneminen tapahtuu usein muutamassa päivässä. Antibioottihoidosta ei ole apua sairauden hoidossa."

Lähde: http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/oksennustauti/


Duodecim Terveyskirjaston sivuilta löysin tällaiset hoito- ja jatko-ohjeet asiaan liittyen:

"Itsehoito

Itsehoito riippuu paljon oksennusten takana olevasta sairaudesta. Pääsääntönä on, että pahoinvoinnin ja oksennusten aikana kiinteän ruuan syömistä vältetään, mihin luontokin ohjaa, sillä ruokahalua ei silloin yleensä ole. Jos kyseessä on tuttu tilanne, esimerkiksi migreeni, osataan toimia aikaisemman kokemuksen pohjalta.
Jos oksennukset liittyvät "liikkeellä olevaan" vatsatautiin, tilannetta voi seurata rauhassa kotona. Vettä voi kokeilla pieninä annoksina (desilitra tai vähemmän kerrallaan). Jos se lisää oksennuksia, odotetaan muutama tunti ja yritetään uudestaan. Aikuisella parin päivän oksennukset eivät johda vaaralliseen nestehukkaan, vaikka nesteet eivät pysyisikään sisällä.

Milloin hoitoon

Seuraavissa tilanteissa pitää hakeutua hoitoon välittömästi :
  • Oksennuksessa on verta.
  • Äkisti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.
Hoitoon on syytä hakeutua hoitoon muutaman tunnin kuluessa vuorokaudenajasta riippumatta, jos
  • Mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia.
  • Oksentelun jatkuessa yleiskunto huononee huomattavasti."
Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00054


Selaillessani keskusteluja hoitokeinoihin ym. löysin tällaisen lääkeaineen kuin Osmosal.

Leiraksen sivuilta löytyy lääkkeestä lisätietoa, mutta pääperiaatteet ovat se, että Osmosalilla hoidetaan neste- ja suolatasapainoa.

Osmosalista mainitaan Leiraksen sivuilla mm näin: "ORS-liuokset (Oral Rehydration Solution) on tarkoitettu elimistön kuivumisen ehkäisyyn ja hoitoon. Liuosten tulee sisältää suoloja ja glukoosia oikeassa suhteessa, jotta nesteen imeytyminen elimistöön on tehokasta. Jos liuoksen aineosat eivät ole oikeassa suhteessa, nesteen imeytyminen elimistöön ei ole optimaalista, ja tästä saattaa aiheutua ongelmia."

"Osmosal estää tehokkaasti elimistön veden ja suolojen menetystä ripulitaudin yhteydessä. Osmosal-hoito aloitetaan heti ripulitaudin alussa, jotta kuivumistilaa ei pääse syntymään. Valmistetta voidaan käyttää koko ripulin ajan (3–4 vrk) – myös raskauden ja imetyksen aikana.
Osmosal sopii kaikenikäisille ja sen tulisi kuulua lääkekaapin vakiovarustukseen erityisesti lapsiperheissä ja vanhuksilla. Turistiripulin varalta Osmosal on hyvä pakata myös matkalle mukaan.
Osmosal-valmistetta saa ilman reseptiä apteekista."

Lähde: http://www.leiras.fi/tuotteet/Itsehoito/ripuli-ja-ilmavaivat/osmosal


Ehkä minä käyn ostamassa seuraavaa vatsatautia varten tätä :) Itse omakohtaisesti suosin mehukeittoja, joista saa vähän ravintoa sekä nesteitä, mutta pääasia, että edes vettä menee sisälle silloin tällöin, koska olen huomannut, että kyllä sitä vain tällainen ~ 60 kiloinenkin vain kuivuu nopeasti ja päätä alkaa särkeä, kun ei muista juoda tarpeeksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti