perjantai 31. elokuuta 2012

Kaurapuuro

Aihe, joka ilmeisesti aiheuttaa puolesta ja vastaan -asetteluja. Luin jokin aika sitten blogia, jossa naishenkilö oli siirtynyt hiilihydraattomalle dietille ja jättänyt täten kaurapuuronkin pois. Toki hän oli kuvien mukaan laihtunut, mutta onko kaurapuuron poisjätöllä sitten ollut merkitystä?

Itse en ole hirveästi välittänyt puurosta aamuisin ennen kuin synnärillä sitä söin aamuisin.. Ja koska vietin yhteensä 9 aamua kyseisessä laitoksessa, alkoi siitä puuron syönnistä muodostua jo tapa. Nyt 2,5 kk aikana en ole kertaakaan jättänyt aamupuuroa väliin, vaan olen koukussa!



No, lihooko kaurapuurolla? Tässä minun tällä hetkellä käytössä olevalla kaurapuurolla saan aamupala-annoksestani 140kcal.. eli peruskulutuksella käytettäväksi jäisi yli 2000 kcal. Ymmärrän, jos joku haluaa vähentää hiilareita laihtuakseen, mutta itse jättäisin tuossa tilanteessa esim. vaalean leivän, valkoisen riisin, vaalean pastan pois..


Kaurapuuron hyödyt

Kaurapuurossa on kuituja ja se koostuu hitaasti palavista hiilihydraateista. Tämän Keskisuomalaisen uutisen mukaan lihas tarvitsee hiilihydraatteja, jos se joutuu tekemään raskasta työtä, kuten vaativaa urheilua. Uutiseen.

En aina hirveästi perusta Iltalehden uutisiin, mutta tämän uutisen mukaan kaurapuurolla olisi kolesterolia kurissa pitävä tai jopa vähentävä vaikutus. Uutisen mukaan Euroopan elintarvikevirasto olisi ottanut kannan, että kauralla olisi kyky tasapainottaa kolesterolipitoisuutta.

Tämän Ylen uutisen mukaan kaurapuuro voisi terästää jopa muistia! "Kaurapuuro säilyttää pitkään kylläisyyden tunteen ja hidastaa ravinnosta saatavan glukoosin vapautumista verenkiertoon. Näin verensokeritaso säilyy pitkään tasaisena. Tämä saattaa edistää selviytymistä muistia, keskittymistä ja muita tiedollisia toimintoja vaativista tehtävistä, sillä aivot ovat riippuvaisia jatkuvasta ja tasaisesta glukoosin saannista, tutkijat selittävät" 

Hintakin kaurapuurossa (jos söisi pelkkää kaurapuuroa) on kohdillaan. 500g kaurapuuropaketti maksaa vähän yli euron ja annoksia kyseisestä paketista tulee melkein 13 eli hintaa annoksella on vähän yli 10 senttiä! :) 

Kaurapuuron haitat

Selluliitti... Se naisten "tauti"... VHH-123 blogissa on käsitelty selluliittiä. Blogitekstin mukaan ravinnon runsaat hiilihydraatit muuttuvat sokerista rasvaksi ja osa näistä pakkautuu ihosoluihin. Blogitekstin mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentää siis selluliittia.

Tämän Ylen uutisen mukaan Kiinalaisessa tutkimuksessa kaurapuurosta saa elimistölle haitallista limaa. Puuro pitäisi kiinalaistutkijan mukaan vaihtaa hirssipuuroon.


Listattuani jotain netistä löytämiäni plussia ja miinuksia pidättäydyn edelleen joka-aamuisessa puuron syönnissäni! ;)

Jos itse puuron maku kyllästyttää, niin sekaan voi työntää makunsa mukaan aineksia. Itse tykkään vaihdella puuron makuja ja välillä laitan esim. mehukeittoa, raejuustoa, mustikoita, vadelmia tai hilloa. Olen myös lukenut netistä, kuinka joku laittaa puuron sekaan salaatinkastiketta... Noh, tuota en ehkä kokeilisi, mutta sen sijaan kokeilemisen arvoista voisi olla omenan raastaminen sekaan ja mukaan ripaus kanelia! Kuulostaa hyvälle! ;) Varsinkin näin syksyllä monille on tulossa oman pihan omenoita, niin tässä yksi tapa kuluttaa niitä :)

Tämän aamuinen aamupalani

Ennen

Ja jälkeen



Lähteet:

1 kommentti:

  1. Yritin lukea kaurapuuron haitoista, mutta löysin samat kuin sinäkin eli joku suomi24 vhh-ryhmän jutut ja tuon kiinalaisen lääketieteen limateorian. Mitään oikeaa faktaa kaurapuuron haitoista ei löytynyt eli jatkan minäkin puuroillallisiani hyvillä mielin!

    VastaaPoista